Mediapaasto

Mediapaasto
Mitä puolentoista viikon mediapaasto tekee ihmiselle?

Aloitin eilen illalla pienen kokeilun. Päätimme meditaatioryhmämme Ryhmän kanssa järjestää itsellemme puolentoista viikon mittaisen koejakson, jonka aikana jokainen saa itse määritellä itselleen jonkin testattavan asian. Oletuksena kokeiluissa on, että ne vaikuttavat positiivisesti kokeilijan elämään. Jotkut päätyivät esimerkiksi meditoimaan päivittäin enemmän, mutta minulle tuntui tärkeimmältä päästä kokeilemaan mediapaastoa.

Olen ollut tämän syksyn vuorotteluvapaalla – aivan mahtava juttu! Vasta tänä aikana huomasin, kuinka kiireinen, stressaantunut ja rauhaton olen ollut viime vuodet. Samalla minulla on ollut aikaa tarkkailla elämäni varrella omaksumiani tottumuksia ja toimintamalleja. Olen ryhtynyt esimerkiksi vakavasti epäilemään sosiaalisen median ja vapaan informaation jakamisen hyödyllisyyttä. Vaikka tietojen ja taitojen leviämisellä on ehdottomia hyötyä niin yksilön kuin yhteiskunnankin kehittymiselle, minusta on alkanut vaikuttaa siltä, että informaation holtittomalla kulutuksella on suuri määrä negatiivisia vaikutuksia niin yksilön hyvinvoinnille kuin ajattelun laadulle yhteiskunnan tasolla.

Päätin siis, että olen puolitoista viikkoa ankaralla mielen dieetillä, jossa kieltäydyn kaikesta sellaisesta mediasta, jota kulutan yksin. Tämä tarkoittaa sanomalehtiä, kirjoja, some-haahuilua, televisiota ja netti-tv:tä, radiota, mainoslehtisiä… Saan kuitenkin lukea lapsilleni kirjaa, katsoa vaimoni kanssa tv-sarjaa ja hoitaa asioita sähköpostilla tai Facebook-ryhmässä. Ideana on kieltäytyä omiin mielihaluihin pohjautuvista informaatio- ja media-annoksista.

Ennakko-oletukseni mediapaaston vaikutuksista: oletan, että mielentilani muuttuu rauhallisemmaksi ja vakaammaksi. Oletan myös, että käytän aikaani enemmän liikkumiseen, meditointiin, kirjoittamiseen ja ihmisten kanssa olemiseen.

Ajattelin, että voisin kirjoittaa mediapaaston herättämistä tuntemuksista ja ajatuksista. Siitä on siis kyse. Katsotaan, mihin tämä kaikki johtaa.

2 thoughts on “Mediapaasto”

  1. Odotan mielenkiinnolla tuloksiasi. Olen itse paastonnut muutamia päiviä mm. kesälomalla. Toden totta hetkessä eläminen on tuolloin tuntunut jotenkin täydemmältä. Elämämme kaipaa sääntelyä, myös median sisältöjen kulutuksen suhteen.

Leave a Reply