10 thoughts on “Kontekstien sekoittuminen – Tosiasioita sosiaalisesta mediasta”

 1. Näen sosiaalisen median paljon puhuttuna netin kolmantena ulottuvuutena. Jatkumolla: minästä kohti virtuaaliminää.

  Toisaalta suhteessa organisaatioon (työyhteisö, koulu?) jatkumolla: läsnäolosta=työnteosta kohti virtuaalipoissaoloa=osallistumista virtuaaliorganisaatioihin.

  Sosiaaliset mediat leikkaavat tällä ulottuvuudella esim. noita kuvaajasi perinteisempiä ulottuvuuksia.

  En ryhdy piirtämään;-)

 2. Mulla on toki itselläni tässä hyvin työlähtöinen henkilökohtainen tausta. Mun peruspointti on se, että jos olet jossain hommissa ja aiot käyttää siinä sosiaalista mediaa, henkilösi ja edustamasi organisaatio sekoittuvat. Olet toisaalta yksilö, toisaalta osa edustamaasi organisaatiota. Toisaalta ei myöskään ole mahdollista erotella sos. med. toimintaasi seuraavia ryhmiä ja tässä mielessä myös omat sosiaaliset piirit sekoittuvat esim. työn sosiaalisiin piireihin. Peruspontti on toki myös se, että tämä on järjettömän hyvä juttu, koska se mahdollistaa täysin uudentyyppisten toimintarakenteiden ja -ideoiden syntymisen.

  Tosta Merin heittämästä minä/virtuaaliminä erottelusta en oo ihan kyllä varma. Mä näen itseni samana ihmisenä f2f-jutuissa, puhelimessa ja Qaikussa. Se, mitä missäkin teen ja kenen kanssa, voi toki vaihdella.

  Kontekstien sekoittumisesta lisää mm. danah boydin väitöskirjassa: Taken Out of Context. boyd on tehnyt etnografista tutkimusta teinien parissa MySpacessa ja Facebookissa. Erilaisten kontekstien ja kaveriympäristöjen sekoittuminen oli vahvasti esillä myös teineillä, joilla esim. omien kaverien ja aikuisten sukulaisten kontekstit ovat helposti solmussa FB:ssä. (PDF: http://www.danah.org/papers/TakenOutOfContext.pdf )

 3. Samaa mieltä Juhanan kanssa tuosta minä/virtuaaliminä erottelusta. Itse käsittelin gradussani identiteettiä sosiaalisen median suhteen ja käsittelyssä nousi esiin muun muassa identiteetin ja virtuaali-identiteetti käsitteiden sekoittaminen.

  Virtuaali-identiteetillä viitataan subjektin representaatioon sosiaalisessa mediassa. Stuart Hallin mukaan identiteetit raken-
  tuvat representaation sisällä, eivät sen ulkopuolella. Identiteetit eivät siis rakennu verkkopseudonyymien kautta muille, vaan subjektille itselleen hänen valintojensa kautta.

 4. Samaa mieltä Juhanan kanssa että jos työssään on tekemisissä sos.median kanssa niin kontekstit sekoittuvat. Valtaosalla työpaikoista vertaan sos.medioita työkavereiden kanssa kaljalla käymiseen. Toisille se on must, toiset eivät käy koskaan.

  Ymmärrän hyvin Jussi-Pekan huomion identiteetin rakentumisesta monella areenalla. Kuitenkin on myös hahmoja, jotka elävät vain virtuaalimaailmassa. Näen ne kolmannen ulottuvuuden ääripäässä, vastakohtana eli lähimpänä ns. minää se mahdollisimman oikealla nimellä ja kuvalla toimiva henkilö. Jokaisen leikkauspiste siis tältä akselilta suhteessa kavereihin ja organisaatioon.

  …vai mennäänkö vaan kaljalle työkavereiden kanssa:-)

 5. Tässäpä kuvio, jota olisin tarvinnut pari viikkoa sitten koulutuksessa. Kertoo enemmän kuin tuhat sanaa… 🙂

  Piristävän erilainen blogi kuvineen, KUGW!

Leave a Reply