Valhe, emävalhe, multitasking

myth_of_multitasking

Ostin ja luin eilen Dave Crenshawin kirjan The Myth of Multitasking. Kirjan pääpointti on se, että nykytyössä kaikki luulevat voivansa tehdä useaa asiaa samanaikaisesti, vaikka todellisuudessa kahden asian yhtäaikaa tekeminen on mahdotonta (multitasking = switchtasking). Ainakin itseäni kirpaisi totuus siitä, kuinka erilaiset ilmoitukset uusista sähköposteista, jaikuista tai RSS-syötteistä katkaisee työn. Työpaikalla huomaan itsekin keskeyttäväni työkaverien selvän keskittymisen omilla kysymyksilläni, jotka voisivat aivan hyvin odottaa hetken. Kiireen tuntu lisää kaikkien kiirettä.

Crenshawin kirjassa on myös käytännön vinkkejä (erityisesti johtotehtävissä toimiville) ihmisille siitä, kuinka katkaista switchtasking-kierre. Kirja on kirjoitettu Sokrateen dialogien hengessä ja se on lyhyt, mikä ei ole valitettavasti kaikkien amerikkalaisten yhden ajatuksen kirjojen hyve.

7 thoughts on “Valhe, emävalhe, multitasking”

  1. Innoittamanasi poistin työkoneen selaimen kirjanmerkkipalkista RSS-kansiot sekä pikalinkin Google Readeriin.

    Vielä kun saisi Jaikun katkolle.

  2. Joo, itsekin poistin koneeltani heti sähköposti-muistuttajan yläpalkista ja ajastin Jaiku-clientti Juhun päivittymään vain tunnin välein. Huh, helpotti jo vähän (:

  3. Lienee jokainen huomannut, että työpaikalla on vaikea tehdä mitään sellaista, joka vaatii pitkäjännitteisyyttä tai keskittymistä. -> Huomaanpa, että olen kehitellyt erilaisia selviytymismekanismeja välttääkseni “multitaskingia”. – Hauskaa ja samaan aikaan aika puistattavaa, että kyseessä on asia, jolle on jo olemassa oma terminsä. Hankin tuon kirjan ja kommentoin lisää.

  4. Joo, tosiaan switchtasking on ymmärtääkseni usein organisaatioissa aivan rakenteellisena osana ja siksi myös helposti huomaamatomissa.

Leave a Reply